Mijn Pool


Gebruikersnaam of Wachtwoord Vergeten?
Registreren
TOUR DE FRANCE 2018: FAVORIETEN
woensdag, 27 juni 2018 12:12

In de Tour van 2018 is Vincenzo Nibali op voorhand de grote uitdager van Chris Froome. Maar natuurlijk zijn er meer gegadigden voor de eindzege, zoals Tom Dumoulin, Nairo Quintana, Richie Porte, Romain Bardet, Mikel Landa en Bauke Mollema. Daarnaast wemelt het van de outsiders.

In de eerste week van de Tour kunnen de klassementsrenners er nog redelijk hun ‘gemak’ van nemen. Alleen de ploegentijdrit op de derde dag en de kasseienrit voor de eerste rustdag moeten ze volle bak gaan. In de andere etappes is het een kwestie van bij de les zijn, al is de aankomst op de punchy Mûr-de-Bretagne ook nog interessant. Wie weet kan Tom Dumoulin er zelfs wat bonificatieseconden pakken. In het jaar van zijn doorbraak als klassementsrenner, 2015, liet hij zowel Froome als Rodríguez achter zich op een dergelijke klim in Cumbre del Sol.

In de tweede week is het al direct aanpoten. Eerst een bergetappe die eindigt met een afdaling en de dag erop gaat de explosieve 11e etappe naar La Rosière. Dit is de eerste aankomst bergop en dat zal ongetwijfeld een clash worden tussen potentiële eindwinnaars. Datzelfde geldt voor de Hollandse etappe, die na een stevig bergmenu arriveert in L’Alpe d’Huez. Eén ding is zeker: na dit drieluik in het hooggebergte is zeker wie de Tour dit jaar niet zal winnen.

De derde week trapt af met een klimrit met aankomst bergaf. Kans voor goede dalers dus om iets te ondernemen – Froome, Nibali, Valverde, Roglic? De dag erop wacht in de 17e etappe een spektakelstuk met drie zware beklimmingen in maar 65 kilometer en dit zou wel eens een bepalende rit kunnen worden. Er is altijd wel een klassementsrenner die (veel) tijd heeft goed te maken en al snel het vuur opent met een alles-of-niets offensief. De 19e etappe is om andere redenen dan weer veelbelovend: 200 kilometer, bijna 5.000 hoogtemeters (Aspin, Tourmalet, Soulor, Aubisque), en finish na een afdaling van 20 kilometer. Het klassement valt vervolgens definitief in de plooi met een heuveltijdrit op de een-na-laatste-dag.

Wie, wat, waar?

In de ploegentijdrit op de derde dag gaan BMC (Porte), Sky (Froome) en wereldkampioen Sunweb (Dumoulin) vermoedelijk goede zaken doen, terwijl Nibali in de Tour de France van 2014 bewees uitstekend uit de voeten te kunnen op kasseien. Ook Dumoulin zal met zijn postuur niet bevreesd zijn voor de keien. Froome daarentegen was in 2014 zo nerveus dat hij al voordat de middeleeuwse knotsen onder zijn fiets verschenen meermaals tegen het asfalt ging en afstapte. Het regende die dag en dat maakte het extra lastig. Het jaar erop was het droog en kwamen alle klassementsrenners zonder kleerscheuren binnen. Grote verschil met de kasseiritten van 2014 en 2015 is dat er in de Tour van dit jaar meer dan twee keer zoveel kasseistroken in de route liggen…

Er is een aantal etappes dat eindigt met een afdaling. Nibali en Froome zijn allebei sterke dalers, en vermoedelijk zullen ze Porte en Quintana flink onder druk zetten als het bergaf gaat. Andersom is Quintana op papier de best klimmende klassementsrenner en van hem mogen we dus het een en ander verwachten in de explosieve bergritten met veel hoogtemeters, ook al omdat hij een marge moet inbouwen met het oog op de de heuvelachtige tijdrit op de een-na-laatste dag. Waar Colombiaan die dag zeker tijd zal verliezen, kunnen we ervan uitgaan dat Dumoulin dan tijd gaat winnen. Het parcours is 100% op zijn maat. In de Giro van vorig jaar deelde hij de finale beuk uit in de tijdrit. Voor hem is het de kunst om bij de pure klimmersaankomsten de schade te beperken en in de twee tijdritten zijn winst te pakken. Wellicht dat hij in de kasseienrit en op een aantal punchy aankomsten, zoals etappe 6, goede zaken kan doen.

Normaal gesproken zou viervoudig winnaar Froome de absolute topfavoriet zijn geweest, maar diens deelname aan de Giro zou wel eens in zijn nadeel kunnen werken. De afgelopen jaren bleek meermaals dat de combinatie Giro/Tour te zwaar is. Contador ging in 2015 met veel bravoure voor de dubbel, maar nadat hij de Giro overtuigend naar zijn hand zette, eindigde hij in de Ronde van Frankrijk kansloos op bijna 10 minuten van de gele trui. Eigenlijk gaat hetzelfde natuurlijk op voor Dumoulin: als hij de Tour/Giro dubbel met twee podiumplekken afsluit levert hij gezien de statistieken al een topprestatie. Marco Pantani was twintig jaar geleden de laatste renner die de Rondes van Italië en Frankrijk in hetzelfde jaar won. Het pleit dan weer in het voordeel van Froome en Dumoulin, dat er tussen de finish van de Giro en de start van de Tour de France dit jaar een extra week zit.

Als je puur kijkt naar zijn prestaties dit seizoen is Roglic een man om in de gaten te houden. De Sloveen van LottoNL-Jumbo won de Ronde van het Baskenland, de Ronde van Romandië en recent de sterk bezette Ronde van Slovenië, alle drie wedstrijden van net geen week. Kan hij dat ook drie weken volhouden? Hij heeft in ieder geval het talent om een Grote Ronde te winnen, want behalve dat hij een goede tijdrit in de benen heeft, is hij ook een uitstekend klimmer.

In de twee grote voorbereidingswedstrijden op de Ronde van Frankrijk, het Critérium du Dauphiné en de Ronde van Zwitserland, waren Geraint Thomas en Richie Porte oppermachtig. Thomas rijdt in de Tour in dienst van Froome, terwijl Porte al jaren als topfavoriet in Frankrijk van start gaat, maar hij loopt altijd wel averij op. Vorig jaar ging hij bijvoorbeeld hard onderuit en moest opgeven met een gebroken bekken en sleutelbeen.

De grootste vraagtekens van tevoren zijn Nibali en Mollema. Allebei hebben ze dit seizoen nog weinig laten zien in meerdaagse races, maar allebei hebben ze wel een uitstekend trackrecord in de Tour. De Italiaan is naast Froome zelfs de enige deelnemer die La Grande Boucle al eens won (in 2014). Mollema stond in 2016 in de een-na-laatst bergetappe op de tweede plek toen hij vlak voor de slotklim hard onderuit ging en zijn klassement in rook zag opgaan.

Favorieten Tour de France 2018

***** Chris FroomeRichie PorteNairo Quintana
**** Tom DumoulinVincenzo NibaliRomain Bardet, Jakob Fuglsang
*** Steven KruijswijkRigoberto UranMikel LandaPrimoz Roglic
** Bauke MollemaAdam YatesRafal MajkaIlnur Zakarin
Wout PoelsAlejandro ValverdeDaniel MartinGeraint Thomas