Mijn Pool


Gebruikersnaam of Wachtwoord Vergeten?
Registreren
Favorieten voor het podium
woensdag, 26 juni 2013 07:10

Deelname aan de Tour de France is voor alle renners het mooiste. Maar het allermooiste is een zege in de meest tot de verbeelding sprekende grote ronde. Chaampool.nl zet een aantal favorieten voor de eindzege op een rij.

De grootste favorieten:

Chris Froome: Hij was misschien vorig jaar wel de sterkste in koers, maar schikte zich (net als in de Vuelta van 2011) in zijn knechtenrol voor Wiggins. Zijn vrouw vond dat maar niets en dit resulteerde in een ware Twitter oorlog tussen mevrouw Froome en de andere Sky-vrouwen. Is behalve een goede klimmer ook een sterk tijdrijder.

Alberto Contador: Betere klimmer dan Froome, maar is wel een iets mindere tijdrijder. Hij heeft de ervaring van het winnen (en kwijtraken…) van grote rondes. Is samen met Froome de voornaamste kandidaat voor de gele trui.

Joaquím Rodríguez: Misschien wel de beste klimmer van allemaal, maar meteen ook de slechtste tijdrijder. Gelukkig voor hem zijn er dit jaar weinig tijdritkilometers in de Tour de France. Moet het vooral hebben van steile aankomsten en dan secondes pakken in de laatste kilometers. Had bijna de Vuelta van 2012 gewonnen, een mindere dag en een superdag van Contador gooiden roet in het eten.

Tejay van Garderen: Is de jongste van het rijtje. Hij heeft een goede tijdrit in de benen, maar mist nog de ervaring en vooral taaiheid van de andere jongens. Is een man voor de toekomst, deze Tour vooral een outsider. Heeft als voordeel dat hij misschien wel weg mag rijden op een goede dag terwijl de andere favorieten naar elkaar kijken. Met Cadel Evans heeft hij bovendien een goede leermeester. Stalorders zijn overigens dat Evans de kopman is.

Alejandro Valverde: Kan van alles wat – klimmen, tijdrijden, sprinten. Was vorig jaar sterk in de Vuelta, nadat hij die in 2009 al eens wist te winnen. Als hij nog eens in een gele trui Parijs binnen wil rijden, moet hij snel zijn, want hij is toch ook alweer 33 jaar. Heeft in Rui Costa een sterke adjudant in de bergen.

Andy Schleck: Het grote mysterie, wat kan hij nog na een jaar afwezigheid door blessureleed? De ‘papieren winnaar’ van 2010, nadat Contador met terugwerkende kracht was gediskwalificeerd, stelde in alle wedstrijden die hij sinds zijn terugkeer reed zwaar teleur. Hij moet zijn geschorste broer Fränk bovendien missen. De jongste Schleck lijkt op voorhand vooral een interessant studieobject voor Tourvolgers.

Nederlandse favorieten:
Wat kunnen de Nederlanders? Het podium moet kunnen als alles, maar dan ook álles, meezit!

Robert Gesink: Geen druk op leggen, daar kan Robert slecht mee omgaan, we zeggen dus niets. Alleen maar dat hij goed kan fietsen.

Bauke Mollema: De gefocuste flierefluiter moet zeker in staat worden geacht tot een dagzege, en wie weet wel meer. Denk aan de Vuelta 2011. Door een zware valpartij werd zijn Tourdebuut vorig jaar een sof, Mollema is nu gebrand op revanche. Rijdt sterk dit jaar, met ritwinst en een tweede eindplek in de Ronde van Zwitserland.

Wout Poels: Werd in de Tour van 2012 ook geveld door een zware val, waarbij hij milt en nier scheurde, en toch wilde hij doodleuk doorfietsen. Moet dus op karakter alleen al een eind kunnen komen. Voeg daarbij zijn klimtalent en wie weet…

Belgische favorieten:

Jurgen Van Den Broeck: Beetje de Joop Zoetemelk van Vlaanderen. Heeft weinig uitstraling, maar fietst wel doodleuk mee vooraan. Werd vorig jaar knap 4e. Zijn kracht: een dodelijke focus, als hij wil, dan wíl hij!

Thomas De Gendt: Beleefde tijdens de Giro vorig jaar zijn finest hour. Won de etappe naar de Stelvio na een magistrale solo en werd derde in het eindklassement. Het bewijs van zijn klasse als ronderenner. Had vorig jaar een trouwerij (zijn eigen) en miste daardoor de Tour, gaat hij dat gemis goedmaken?